Despere EntreComp

Într-o lume aflată în continuă schimbare, avem nevoie de idei, oportunități și acțiuni pentru a crea valoare pentru toți.  Avem nevoie de cetățeni cu o mentalitate antreprenorială în fiecare parte a societății.

“Antreprenoriatul este atunci când acționezi asupra oportunităților și ideilor și le transformi în valoare pentru mediul înconjurător. Valoarea creată poate fi financiară, culturală sau socială.”

Definiția EntreComp 2016 – dezvoltată de Fundația Daneză pentru Antreprenoriat / Întreprindere Tânără
EntreComp creează o înțelegere comună a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor care definesc seminificația antreprenoriatului. Este un cadru de referință flexibil, comprehensiv și  polivalent, conceput pentru a ilustra capacitățile care alcătuiesc competența cheie de antreprenoriat și pentru a sprijini și inspira la acțiuni menite pentru dezvoltarea acestei competențe cheie în toate domeniile și învățării pe tot parcursul vieții.
EntreComp a fost elaborat de Comisia Europeană și lansat în 2016, fiind folosit acum în țări din întreaga lume. Definește trei domenii de competență, iar sub acestea sunt 15 competențe, așa cum puteți vedea în ”floarea” EntreComp de mai jos.
Antreprenoriatul este o competență pentru viață. Să fii creativ sau să te gândești la cum să faci lucrurile în moduri noi este la fel de relevant pentru a aborda problemele sociale, a-ți evolua cariera sau a veni cu noi idei de afaceri. Luarea inițiativei, mobilizarea altora și implicarea lor la ideea dvs. sunt capacități utile pentru, de ex. strângerea de fonduri pentru echipa dvs. sportivă locală sau proiectarea unei acțiuni comunitare pentru combaterea schimbărilor climatice. Înțelegerea modului de a pune în aplicare a unui plan și utilizarea cu iscusință a resurselor financiare – sunt relevante atât pentru viața proprie cât și pentru planificarea afacerilor într-o companie mică sau mijlocie (IMM).

Cum poate fi aplicat EntreComp?

N

Cadrul EntreComp poate fi aplicat pentru a cartografia prevederile actuale, identifica legăturile între diverse competențe sau cadre profesionale, adapta și proiecta programe noi, construi modele de recrutare bazate pe competențe, identifica punctele forte ale unei echipe și a pune o idee în acțiune, recunoaște și valida capacitățile dobândite printr-o experiență de învățare.

N

Aruncați o privire la resursele EntreComp pentru a vă ajuta să vă dezvoltați capacitățile antreprenoriale.